חיים לצד המחלה

טיפול תומך מהצלחת

שתפו

Facebook icon

.st0{fill:#00857C;} X icon

Linkedin icon

Email icon

אכילה נכונה בזמן טיפולים אונקולוגיים אינה עוסקת רק באיסורים, אלא בתמיכה אמיתית במטופלים: מהם המיתוסים הנפוצים, למה חשוב לאכול גם כשאין תיאבון ואיך תזונה מותאמת יכולה לסייע בהתמודדות עם תופעות הלוואי של הטיפול –התזונאית הקלינית גב’ חנה טלייסניק בהרצאה לחברי קבוצת ‘אימונו לחיים’.

‘אימונו’ לחיים’ היא קבוצת פייסבוק המספקת למטופלי אימונותרפיה ובני משפחותיהם מרחב תומך ובטוח, המוקדש לשיפור איכות החיים לצד קבלת הטיפולים. הקבוצה מאפשרת לחבריה לשתף בהתמודדויות והאתגרים המשותפים, לקבל מידע רלוונטי ועצות מעשיות. מבין הפעילויות השונות המתקיימות בקהילה, גם סדרת הרצאות מפי מומחים שונים, הזמינה לחברי הקבוצה הסגורה. במסגרת פעילות זו התארחה התזונאית הקלינית גב’ חנה טלייסניק, ראש צוות תזונה במרכז לרפואת סרטן על שם חוסידמן בשיבא תל השומר, בה שוחחה עם המשתתפים על נושא האוכל והתזונה במהלך הטיפולים האימונותרפיים.
אצל מטופלים המתמודדים עם מחלת הסרטן, לתזונה תפקיד תומך חשוב מאוד, והיא שמאפשרת במידה רבה את ההתנהלות התקינה של הטיפול, כך מסבירה טלייסניק, שמספרת כי יותר ממחצית ממטופליה עם מחלה ממאירה מגיעים לטיפול תזונה לאחר שירדו במשקלם באופן לא רצוני. ייעוץ תזונתי ניתן במרכזים הרפואיים או בקהילה, ומומלץ למטופלים אונקולוגיים בכל מקרה של ירידה לא רצונית של מעל חמישה אחוזים ממשקלם בתקופה קצרה. הירידה במשקל יכולה להביא לפגיעה במסת השריר, תהליך שמתרחש אומנם באופן טבעי החל מגיל 40 וכחלק מתהליך ההזדקנות, אך אצל מטופלים אונקולוגיים היא קשורה בסיבוכים בטיפולים האונקולוגיים, סיבוכים לאחר ניתוח ותמותה ללא קשר לשלב המחלה.

סרטן אוהב סוכר? בין מיתוס למציאות

את מרשם התזונה מומלץ לקבל מתזונאי או תזונאית קליניים שמתמחים באונקולוגיה, והוא ניתן על פי העדפות אישיות, רקע רפואי וסבילות אישית. כיוון שהתזונה תופסת חלק נכבד מאורח חיינו וקשורה בהרגלים, תרבות, חינוך ואפילו אידיאולוגיה, ומאחר שאנו חיים בעולם של דאטה בלתי נגמרת של המלצות רפואיות ומידע שנגיש לכל, השאלות שעולות במפגשים הללו הן מגוונות, וטלייסניק מבקשת לעשות קצת סדר. באופן כללי, מסבירה טלייסניק, במהלך הטיפולים מומלץ לדבוק בתזונה המבוססת על מזון גולמי בעיקר מהצומח, כמו פירות וירקות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים וגרעינים, וכן מזונות עתירי חלבון כמו ביצים, מוצרי חלב, בשרים רזים ודגים. לעומת זאת מומלץ להפחית במוצרי בשר מעובד ובשר אדום וכן להפחית באלכוהול.
בעבר נהגו לחשוב כי על מטופלים אונקולוגיים להימנע באופן מוחלט מסוכר. אמונה זו נבעה ממחקר של זוכה פרס הנובל אוטו ורבורג, לפיו תאי הסרטן משתמשים בסוכר כמקור אנרגיה ועל כן ‘הסרטן אוהב סוכר’. אלא שלמעשה, מסבירה טלייסניק, אי אפשר להימנע באמת מסוכר באופן מוחלט, שכן הגוף שלנו מייצר סוכר גם מאבות מזון אחרים ובדמנו תמיד יש רמה מסוימת של סוכר. סוכר הוא גם המזון המועדף על המוח. עם זאת מומלץ להפחית במזונות עם תוספת סוכר או משקאות ממותקים, שהם בעלי ערך תזונתי נמוך בדרך כלל, דלי חלבון, ויטמינים ומינרלים וכן מעלים את הסיכון להשמנה, המהווה בעצמה גורם סיכון לסוגי סרטן שונים. טלייסניק ממליצה להעדיף מזונות גולמיים עתירי פחמימות, כמו דגנים מלאים וקטניות, המכילים ויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון, המקושרים לבריאות טובה יותר.

איזו דיאטה הכי מומלצת?

ברחבי הרשת ישנן המלצות שונות לדיאטות המבוססות על הגבלה של מזונות, שלכאורה אמורות להטיב עם מטופלים אונקולוגיים, למשל תזונה קטגונית, טבעונית או צמחונית, פליאו או צום לסירוגין (אשר מעצם הגבלת חלון האכילה עלול להביא לצריכת מזון נמוכה יותר). אלא שטענות אלו אינן מבוססות מחקרית, ומחקרים שכן נעשו היו מעטים והתבססו על תרביות של תאים או חיות במעבדה.
למעשה, לא ניתן להסיק באופן חד משמעי כיצד גישות תזונתיות כאלו ואחרות משפיעות על התמודדות עם מחלה אונקולוגית. אדרבה, לא אחת דיאטות אלו אינן מכילות רכיבי תזונה חשובים שעלולים להחמיר מצבים של תת־תזונה ולפגוע במסת השריר. דיאטה קטוגנית, למשל, היא דיאטה המבוססת על מזונות כמו חמאה, שמנת, מיונז, שמנים וגבינות שמנות, שאוסרת על מזונות כמו לחם, פסטה, אורז, תפוח אדמה ועוד, ועל כן היא דיאטה עתירת שומן ודלה מאוד בפחמימות, שבה מקור האנרגיה של הגוף הוא השומן במקום הפחמימות. ההמלצה הקיימת היא לתזונה מגוונת המבוססת על מזונות גולמיים ולא מעובדים. מטופלים שהינם צמחונים או טבעוניים נדרשים לוודא שהדיאטה שלהם מספקת עבורם את כל מה שהגוף זקוק לו.

איך מתמודדים עם תופעות הלוואי?

התאמה תזונתית יכולה להקל גם על תופעות כמו חוסר תיאבון, בחילות, שינוי בטעם או שלשולים המלווים לטיפול האונקולוגי. בהרצאתה הציעה טלייסניק לחברי הקבוצה כמה טיפים מועילים להתמודדות עם תופעות לוואי אלו:

חוסר תיאבון: מומלץ להקפיד על ארוחות קטנות ולעיתים קרובות, כל שעתיים-שלוש. לדברי טלייסניק לא מומלץ לחכות שהרעב יגיע ואם עבר די זמן חשוב להקפיד לאכול משהו, כשגם ‘נשנושים’ נחשבים לארוחה. כדאי לבחור במזונות שמוגשים בצורה אסתטית ולאכול בצלחות קטנות כדי לייצר תחושת הצלחה.
ומה לשים על הצלחת? בכל ארוחה מומלץ לשלב מזון עשיר בחלבון, כמו ביצים, מוצרי חלב, עוף הודו, בשר, דגים, טופו וקטניות, ויש לפתוח את הארוחה ממזונות אלו, ואת התוספות או הירקות לשמור לסוף. מומלץ לשלב בארוחות גם מזונות בעלי צפיפות קלוריות גבוהה, כמו אבוקדו, שמן זית, טחינה, אגוזים וגרעינים, ואם זה יותר מדי אפשר לשלב גם גבינות בעלות אחוז שומן גבוה, חמאה, מיונז, שמנת חמוצה ואפילו מילקשייק, גלידה או עוגת גבינה. באשר לשתייה ממליצה טלייסניק לנסות לשתות בין הארוחות ולא לאכול ולשתות יחד, שכן כך ניתן לנצל את קיבולת הקיבה לאכילה. יש מקרים שבהם תינתן המלצה על ידי התזונאי או התזונאית להשלים את רכיבי התזונה בעזרת מזון ייעודי נוזלי או באבקה.

בחילות: כדי להקל על תופעת הבחילות כדאי להקפיד על אוורור בזמן הבישולים ולהימנע מריחות הבישול, ואם אפשר – לתת למישהו אחר להכין את האוכל. כדאי להיצמד למזונות בעלי טעם ניטרלי, שאינם מתובלים מאוד, בטמפרטורת חדר או טמפרטורה קרה, למשל טוסט עם גבינה צהובה, מרק עוף, יוגורט, גבינה לבנה, קרקרים, בייגלה או שקדים. גם לימון או מזונות בטעמי לימון או ג’ינג’ר יכולים לסייע להתמודדות עם הבחילות.
שלשולים: הפחתה של מזונות בעלי סיבים תזונתיים, כמו דגנים מלאים, קטניות, ירקות ופירות, אגוזים וגרעינים, עשויים להקל על תופעת שלשולים. טלייסניק ממליצה גם להפחית בירקות כמו כרוב, ברוקולי וכרוב ניצנים, שמגבירים תנועתיות במעי ולעיתים ייתכן כי יהיה צורך בהגבלה במוצרי חלב. לעומת זאת מוצרים דלי לקטוז, כמו יוגורט, גבינה לבנה, קוטג’ וגבינות קשות או מלוחות כן נסבלים היטב. במקרים שונים יהיה צורך בטיפול תרופתי כדי לאפשר שמירה על מצב תזונתי תקין.

בכל מקרה של התלבטות באשר לדיאטות כאלו ואחרות, מה מותר ומה אסור ואיך מתמודדים עם תופעות הלוואי, לא כדאי לוותר על התייעצות עם תזונאי או תזונאית קליניים המתמחים באונקולוגיה. באתר עמותת עתיד, עמותת הדיאטנים של ישראל, ניתן למצוא תזונאים ותזונאיות המתמחים.ות באונקולוגיה.

התכנים המופיעים במאמר זה נכתבו על ידי גב’ חנה טלייסניק על פי דעתה ונסיונה ואינם בגדר עצה רפואית, המלצה לטיפול רפואי, תחליף לשיקול דעת הרפואי או תחליף להתייעצות עם מומחה על בסיס אישי ופרטני. בכל שאלה או תהיה אישית, יש להיוועץ באנשי מקצוע הרלונטיים.

שירות לציבור, מוגש מטעם חברת  MSD

IL-NON-01120